wz

Tom Woodruff jr. a Alec Gillis - Amalgamated dynamics

Narozen: Tom 1959 Williamsport, Pennsylvania, USA
Narozen: Alec ???
Tom Woodruff Alec Gillis

Od založení firmy v roce 1988 se oba tvůrci už několikrát postarali o pozdvižení mezi Hollywoodskými výrobci triků. Jejich dosavadním největším
ůspěchem byla práce na komedii Smrt jí sluší, za niž získali v roce 1992 oscara za speciální efekty. Dokonalé spojení mechanických figurín-
dvojníků s počítačovou animací nadchlo nejen publikum, ale i akademii.
Ale i další filmy na kterých firma Amalgamated dynamic spolupracovala, vzbudili značnou pozornost: ať už šlo o technicky náročné akční sní-
mky jako Vetřelec 3 nebo Demolition man, nebo méně spektakulární tryller Švindlíři. Například pro Demolition mana zhotovili spolupracovníci
Woodruffa a Gillise duplikáty obou hlavních hrdinů Sylvestra Stallonea a Wesleyho Snipse - plastické figuríny v životní velikosti, které byly
tak přesné, že bylo těžké je na první pohled rozeznat od originálů. (Po natáčení jim nějaký fanoušek ukradl hlavy, které se již nenašly.) Velmy
zajímevé byli i bizarní figury vesmírných kreatur ve filmu Vetřelec3. Švýcarský výtvarník H.R.Giger musel dodat velmy přesné údaje o výšce,
váze a anatomii těchto vesmírných monster, aby trikoví inženíři mohli vytvořit obraz zrůd pro budoucí život na filmovém plátně.
Tom Woodruff jr a Alec GilliS začali kariéru v oblasti zvláštních efektů jako vedoucí spolupracovníci legendárního tvůrce filmovích triků
Stana Winstona. Po několikaleté spolupráci s Winstonem se osamostatnili a otevřeli v bývalém skladu v Chastwortu v kalifornii první vlastní
studio. Rok 1989 znamenal pro tehdy jeste mladou firmu Amalgamated Dynamics první velký úlovek: návrh a výrobu pouštních příšer pro komedii
R. Underwooda Tremors (Chvění). Tyto jako šípy rychlé obrovské pouštní příšery Firmu Amalgamated proslavily a postaraly se o nové zakázky.
Časem se oba tvůrci rozhodli specializovat se na práci s mechanickými figurami dvojníků a napodobenin. Ikdyž je samozřejmě v současné do-
bě v oblasti speciálních efektů nejdominantnější počítačová animace, přísahají oba profesionálové z Amalgamated, že jejich způsob práce je nej-
lepší."Na rozdíl od počítačové animace, která může být do filmu začleněna až v dokončovacích pracích, mají animatronické modely jednu rozhodu-
jící přednost: herci jsou snimi konfrontováni přímo při natáčení a režisér má nad nimi stálou kontrolu".
Woodruff a Gillis jsou si ovšem zcela přesně vědomi hranic vlastních možností. "Speciální efekty, i ty sebelepší, strácejí své kouzlo, když
jsou na scéně příliš dlouho". říká Gillis. "Nemůže se stát nic horšího než to, kdzž se režisér filmu příliš nadchne pro nějaký efekt a tím
ztratí přehled, kdy je třeba stříhat. RoberT Zemeckis a Mike Nichols mají například přesný cit pro to, jak dlouho může animatronický efekt
zůstat na plátně aby ůčínkoval."
Ve filmu Vlk použily oba specialisté obvzláště zajímavé a složitá triky. Navrhli mechanického vlka, který pokouše Jacka Nicholsona, ani-
matronického dvojníka vlkodlaka i první krvavou oběť, umělou srnu. V relativně krátké přípravné fázi ( tři měsíce) vyrobila firma Amalgamated
a její štáb dvaceti spolupracovníků všechny důležité animatronické modely s umělími orgány. Zvlášť hrdí jsou Woodruff s Gillisem na to, že
se jim podařilo dokonale okopírovat tvar i charakter lebky Jaka Nicholsona.


Púvodní článek vyšel v časopise Cinema 10 / 1994 sešit 42, i s mnoha zajímavími fotografiemi.



Filmografie : Make up efekty
Terminator (1984) (Winston Studio) Starship Troopers (1997) Tremors 4: The Legend Begins (2004)
Aliens (1986) (Winston Studio) Alien: Resurrection (1997) AVP: Alien vs. Predator (2004)
Monster Squad (1987) (Winston Studio) The X Files (1998) Elektra (2005)
Alien Nation (1988) (Winston Studio) My Favorite Martian (1999) Failure to Launch (2006)
Leviathan (1989) (Winston Studio) The 6th Day (2000)
Pumpkinhead (1989) (Winston Studio) Hollow Man (2000)
Tremors (1990) Evolution (2001)
Alien3 (1992) "Enterprise" (2001)
Death Becomes Her (1992) Panic Room (2002)
Demolition Man (1993) Spider-Man (2002)
Wolf (1994) The Santa Clause 2 (2002)
Mortal Kombat (1995) Scary Movie 3 (2003)
Tremors II: Aftershocks (1996) Looney Tunes: Back in Action (2003)



Fotogalerie. Klikni na obrázek pro zvětšení

Studio Studio - Masky z vetřelve Vzkříšení, vystavené ve studiu Amalgamated dynamics.
Studio Studio - Masky z vetřelce Vzkříšení, vystavené ve studiu Amalgamated dynamics.
Studio Mortal Kombat - Alec Gillis Modeluje hliněnou hlavu "Gora", která nebude nasazená na hercově tváři, ale bude plně mechanická..
Studio Mortal Kombat - Hlava je hotová a čeká na odlití formy. Poté bude vycpána miniaturními servomotorky které ovládají mimiku obličeje.
Studio Mortal Kombat - Několik sochařů najednou pracuje na hliněném základu torza "Gora".
Studio Mortal Kombat - Hliněné torzo "Gorova" trupu. Spodní část bude ovládat herec, horní část loutkaři, pomocí mechanických zařízení.
Studio Mortal Kombat - Kovová konstrukce na Tomovích zádech pomáhala nést část tíhy celého kostýmu, který vážil 54kg.
Studio Mortal Kombat - Tom ovládal pouze nohy a spodní pár rukou, hlava a horní pár rukou byly zcely mechanické a ovládalo je několik loutkařů.
Studio Mortal Kombat - Latexový kostým neměl žádné průhledy pro oči a Tom musel mít uvnitř kostýmu malou televizku, aby videl co se venku děje.
Studio Mortal Kombat - Hotový kostým. Aby mohl ožít bylo potřeba 6 loutkařů a 4 technici..
Studio My favorite martian - Sochařka firmy Amalgamed pracuje na vytvoření obličeje herce Christophera Lloyda .
Studio My favorite martian - Alec gillis dolaďuje detaily na hliněném modelu marťanovi hlavy.
Studio My favorite martian - Mechanický vnitřek marťanovi hlavy navržený mechanikem Dave Pennacusem, má v sobě 47 servomotorků, které ovládají výrazi obličeje.
Studio My favorite martian - Zde sochař Steve Kotch dělá poslední detailní úpravy na sculptuře marťanova kostýmu.
Studio My favorite martian - Oblékání kostýmu před natáčením.
Studio My favorite martian - Hotová maska.


Filmografie : Herecké role - Tom
The Monster Squad (1987) - Gillman "Seven Days" (1999) - Gorilla
Pumpkinhead (1989) - Pumpkinhead Hollow Man (2000) - Gorilla
"Monsters" - Match Game (1989) Mattress of Solitude (2000) - Batman
"Tales from the Crypt" (1990) - Untility demonBedazzled (2000) - Biggest Devil
Alien3 (1992) - Lead Alien Evolution (2001) - Lead Primate Creature
Alien: Resurrection (1997) - Lead Alien Looney Tunes: Back in Action (2003) - Metaluna Mutant
The X Files (1998) - Creature #1 AVP: Alien vs. Predator (2004) - Grid
"Chicago Hope" (1999) - Gorilla

Filmografie : Herecké role - Alec
Alien Nation (1988) - Newcomer in Bar Blind Passion (2002) - Gary
Mattress of Solitude (2000) - Superman


Fotogalerie. Herecké role

Pumpkinhead Pumpkinhead - Tom v roli pumpkinheada. Ta černá tečka na krku je průhled kudy se herec díval ven.
Pumpkinhead Alien 3 - Tom v roli Aliena ve filmu Alien 3.
Pumpkinhead Hollow man - Tom v roli Gorily, pravděpodobně pro film Hollow Man.
Pumpkinhead Scary movie 3 - Tom si zahrál roli Hulka, která byla vystižena z filmu Scary movie 3.




Více informací o Amalgamated Dynamics lze najít zde:
Rozhovor s majiteli Amalgamated dynamics v Češtině zde : www.darkart.cz
Měsíčník Cinema - Sešit 42, 10/1994.
Měsíčník Cinema - Sešit 7/1991.
Bonus u dvd s filmem Scary movie 3.
Bonus u dvd s filmem Aliens.
Bonus u dvd s filmem Alien 3.
Bonus u dvd s filmem Alien 4.
Bonus u dvd s filmem Alien vs Predátor.


Zpět na hlavní stranu