wz

DDT Effectos especiales

David Marti

Narodil se v roce 1971 v Barceloně ve Španělsku
DDT

David Marti pracuje v oboru zvláštních efektů již 15 let. Původního záměru stát se autorem komiksů se rychle vzdal, a sice když zhlédl
první část trilogie Star Wars a obzvláště film Seznam Adriana Messengera Johna Hustona, ve kterém se ve finále řada postav
odmaskuje. Při práci v reklamě se tenkrát zapsal do korespondečního kurzu maskérství Dicka Smithe, čímž získal skvělou průpravu pro
svou budoucí kariéru. Na počátku 90. let Marti založil svou vlastní společnost, DDT Efectos Especiales, věnující se převážně reklamě.
V roce 1994 učinil první krok směrem k filmu, když oslovil geniálního režiséra Nacho Cerda s návrhem, že se ujme designu mrtvoly -
ústředního motivu krátkého filmu Aftermath, který se stal hitem festivalů po celém světě. Ve stejné době také dohlížel na zvláštní
efekty při vzniku snímku Atolladero Oscara Aibara. V roce 1994 se seznámil s Jaumem Balagueró, zázračným dítětem španělského
filmu, a spolupracoval s ním na dvou krátkých snímcích. O několik let později se znovu sešli při natáčení tří celovečerních filmů The
Nameless, Temnota a Fragile v produkci společnosti Filmax International.
Pro stejné producenty pracoval na filmu Faust Briana Yuzny, Arachnid Jacka Sholdera, Dagon Stuarta Gordona, Hon na vlkodlaka Pa-
ca Plazy a El Corazón del guerrero Daniela Monzona. Kromě těchto vrcholných děl současného španělského fantasy spolupracoval s
matadory současné španělské kinematografie: Pedro Almodóvar, Julio Medem (Sex a Lucía) a Alex de la Iglesia (Společenství). Nedá-
vno David Marti pracoval na snímku Doom Andrzeje Bartkowiaka, adaptaci oblíbené videohry (v produkci Universal), kde vytvořil řa-
du příšer a zombií.
Všechna ta zvláštní, propracovaná, až monstrózně komplikovaná stvoření Faunova labyrintu znamenala největší výzvu v Martiho karié-
ře – a také špičkový výkon. Po snímcích Princ bez království a Hellboy šlo o třetí spolupráci s Guillermem del Torem.

Púvodní článek naleznete na adrese www.aerofilms.cz.


Filmografie : Make up efekty
Metamorfosis de Franz Kafka (1994) Talk to Her (2002)
Dr. Curry (1996) Darkness (2002)
Ugliest Woman in the World (1999) Bad Education (2004)
Heaven & Earth (1993) Doom (2005)
Sex and Lucia (2001) Pan's Labyrinth (2006)
Dagon (2001) Totenwackers, Los (2007)



Fotogalerie - Make up. Klikni na obrázek pro zvětšení

DDT David Marti - David Marti pracuje na animatronickém modelu vlka pro film Romasanta.
DDT Montse Ribé - Davidova spolupracovnice s Pale manem z filmu Pan´s labyrint.
DDT Oscar - David a Montse s Oscarem za film Pan´s labirynt.

DDT Arachnid - Animatronický pavouk vytvořený pro film Arachnid.
DDT Arachnid - Animatronický pavouk vytvořený pro film Arachnid.
DDT Arachnid - Animatronický pavouk vytvořený pro film Arachnid.
DDT Arachnid - Animatronický pavouk vytvořený pro film Arachnid.

DDT Dagon - Návrhy masek.
DDT Dagon - Návrhy masek.
DDT Dagon - Modelování jedné z masek.
DDT Dagon - Modelování jedné z masek.

DDT Pans Labyrint - Hliněný návrh Pale mana.
DDT Pans Labyrint - Nalepování masky Pale mana na obličej herce.
DDT Pans Labyrint - Hotová obličejová maska.
DDT Pans Labyrint - Návrh podoby Fauna.
DDT Pans Labyrint - Hliněný 3D model Fauna.
DDT Pans Labyrint - Herec testuje kostým Fauna.
DDT Pans Labyrint - Animatronická maska Fauna, na kterou se přilepý latexová kůže.

DDT Hellboy - Modelování jizev na odlitku herce.
DDT Hellboy - Modelování jizev na odlitku herce.
DDT Hellboy - Latexová přikládací maska se nalepí herci na tělo.
DDT Hellboy - Přilepování latexových jizev na herce Ladislava Berana.
DDT Hellboy - Umělá hlava pro scénu pitvy.





Zpět na hlavní stranu