wz

Matthew W. Mungle

Narodil se v roce 1956 v Durantu ve státě Oklahoma
Mungle

Pro českého diváka je tento tvůrce speciálních efektů známý převážně díky jeho práci na detektivních seriálech Kriminálka Miami, Nev York
a Las Vegas. Jeho portfólio je ovšem daleko širší. Vytvořil například masky pro seriál Akta X, nebo filmy Deep blue sea, Tajemství loňského
léta, nebo Charlieho andílci 2.
Jako většina maskérů i Matthew se začal již v ranném věku zajímat o horory a filmová monstra. V roce 1977 definitivně přišel do Hollywoodu
kde začal pracovat pro maskéra Joe Blasca. Tam se snažil naučit co nejvíce maskérských postupů, od klasického líčení až po latexové masky.
Jeho snaha se mu vyplatila, dnes je považován za jednoho z nejlepších Hollywoodských maskérů a občas dokonce pořádá maskérské kurzy.
Matt se může pyšnit jedním Oscarem za spolupráci s G. Cannomem na horroru B. Stocker´s Dracula a třemi nominacemi. Jeho zatím poslední
práce je na již zmíněné sérii detktivek C.S.I.
Tajemství děsivých efektů je toživ v detailech. Plastikové busty lidí, jejichž tvář zkřivil děsivý pohled do vrahových očí. Rozřezaná nebo ohoře-
lá lidská těla všech věků a pohlaví, na nichž visí zbytky zuhelnatělých šatů Utopení novorozenci, lidé v různých stadiích rozkladu. V Mathewově
pracovně to vypadá přesně jako na "místě činu", které čeká na policejní ohledání A k tomu je třeba připočíst všemožné druhy nářadí, tuby ba-
rev, silikonu, náhražek i pravých lidských vlasů.
"Předtím, než začnu dělat požadovanou figurínu, musím si nastudovat příslušnou literaturu," říká Mathew, který kvůli svému zaměstnání pracuje
s morbidními fotografiemi z míst skutečných zločinů. "Je strašné, co dokáže udělat jeden člověk druhému. Při naší práci musíme ztvárnit všechny
podoby člověka od jeho násilné smrti po rozklad. Když se na sebe namaskovaní figuranti podívají, udělá se jim zle." Přesto Mathew dělá přes-
ně tu práci, jakou chtěl. Když byl malý, byl přímo posedlý horory jako Frankenstein nebo Fantom Opery.
Na detailech obětí zločinů, které Kriminálka Las Vegas pozvedla na hlavní motivy většiny záběrů, samozřejmě nepracuje sám. "Z těch hektoli-
trů krve, i když kašírované, mi není moc dobře," svěřil se.
Pohled pod Mathewovy ruce, to je jako zúčastnit se zabijáckého běsnění masového vraha v temné sluji plné hrůzy. "Vidíte, a já přitom nesná-
ším krev," říká s úsměvem Mathew, kouzelník s kulisami mrtvol.
"Ostatky zetlelých lidských těl, to je můj každodenní chleba," říká Mathew Mungle (50), hlavní "trikař" populárního amerického megaseriálu.

Púvodní článek a fotografie vyšly v časopise Blesk.




Filmografie : Make up efekty
Edward Scissorhands (1990) The Lost World: Jurassic Park (1997) "CSI: Crime Scene Investigation" (2000)
Dracula (1992) Know What You Did Last Summer (1997) "The X Files"(13 episodes, 2001-2002)
Heaven & Earth (1993) Fear and Loathing in Las Vegas (1998) Frida (2002)
Natural Born Killers (1994) Doctor Dolittle (1998) X-Men: The Last Stand (2006)
Dumb & Dumber (1994) Psycho (1998) The Omen (2006)
Liz: The Elizabeth Taylor Story (1995) Deep Blue Sea (1999) Spider-Man 3 (2007)
The Glimmer Man (1996) Species (1995) Love in the Time of Cholera (2007)
Ghosts of Mississippi (1996) The Flintstones in Viva Rock Vegas (2000) Untraceable (2008)



Fotogalerie - Make up. Klikni na obrázek pro zvětšení

Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka L.V - Fotky masek k článku o efektech na seriálu Kriminálka Las Vegas.
Mungle Kriminálka Miami - Mrtvola vyrobená z Bavlny, tkaniny a latexu nabalených na umělou kostru.
Mungle Kriminálka Miami - Tělo této holčičky bylo odlito z živé herečky a hlava vymodelována podle fotky. Nakonec se vše
spojilo a odlilo ze silikonu, uvnitř je tuhá kostra vyrobená z PVC.
Mungle Kriminálka Miami - Další Mattova figurýna ze silikonu.
Mungle Kriminálka Miami - Další Mattova figurýna těla ožraného žralokem.
Mungle Deep blue sea - Matt připravuje efekt ukousnuté ruky. Nahoře gumový dvojník herce.
Mungle Psycho 1998 - Masky pro remake filmu psycho.
Mungle Střihoruký Edward - Průběh líčení a hotová maska Johnyho Deepa. Masku aplikoval Mungle a maskérka Ve Neill
Mungle Tajemství loňského léta - Silikonová těla herců, v levo uprostřed proces barvení.





Zpět na hlavní stranu