wz

Stan Winston

Narozen 7 Dubna 1946 v Richmondu, Virginia, USA. Zemrel 15. cervna 2008.
Stan Winston

Kam se člověk podívá, všude samé obludy. V Creature shop Stana Winstona ve Van Nuys v Kalifornii jsou příšery, kde jen oko spočine. Sotva se člověk
vzpamatuje ze stekání s figurou predátora v životní velikosti, hned narazí na Velociraptera s vyceněnými zuby. Dnes šedesátiletý tvůrce monster,
který si v roce 1972 otevřel vlastní studio speciálních efektů, byl za svoji práci vyznamenán mimo jiné třemi oscary a několika cenami emmy. Steven
Spielberg žasl nad Winstonovými triky v Terminátorovi 2 a uvědomil si ze Winston je ten pravý, kdo může vytvořit ještěry do Jurského parku. Vybral
si dobře. Co Winston dělá je stoprocentní. "Jsem přesvědčený otom, že když má člověk dost času a peněz, může uskutečnit všechno. Problém nastane
tehdy, když máte udělat něco perfektního s omezenými financemi a v omezené době" říká Winston.
Perfekcionista který studoval na University of Virginia malířství a sochařství a vlastně se chtěl stát hercem, je úplně jiný než jak si ob-
vylke člověk představuje kouzelníka speciálních efektů. Smějícího se muže v polokošily neobklopuje žádná temná aura. Ale něco naněm je přeci jen
mimořádného- kdyz někdo označuje svoje výplody jako monstra, může se sám stát příšerou : "Moje výtvory nejsou žádné obludy, ale figury s charakte-
rem! Tyranosaurus Rex není jen nějaká gumová příšera, ale bytost oživená loutkaři a techniky, která hraje podle pokynů Stevena Spielberga."
Kariéra Stana Winstona je zcela bez poskvrny. Jen při svých režisérských pokusech (Pumpinkhead, A gnome named gnorm) nebyl právě nejúspěšnější.
"Což neznamená že bych to nechtěl zkusit znovu." Říká. Zatím se ale Winston soustřeďuje na speciální efekty. S Jamesem Cameronem a Stevem Rossem založil
firmu "Digital domain" která se věnuje novým formám computerové animace. Winston je na svou práci a svých 70 zaměstnanců právem hrdý. Po obrovském
úspěchu Jurského parku je jeho firma zavalena zakázkami. Právě pracuji na maskách pro film Interview s upírem. "Je to nádherná práce." Říká Stan Winston.
"Překvapím diváky opravdickými upíry. Nikdo nepozná ani masky, ani efekty. Vytvořím něco absurdně realistického nebo, chcete li, něco realisticky absurdního.

Púvodní článek vyšel v časopise Cinema 10 / 1993 sešit 30, i s mnoha zajímavími fotografiemi.

V nedeli 15. cervna 2008 podlehl Stan Winston rakovine, s kterou bojoval sedm let. Zemrel ve svem dome v Malibu ve veku 62 let.

"Zábavní prumysl prišel o génia a já o jednoho z nejlepších prátel. Stanova práce a ctyri Oscary hovorí sami za sebe," truchlil Arnold Schwarzenegger,
soucasný kalifornský guvernér, kterého proslavila role Terminátora.

Filmografie : Make up efekty
Gargoyles (1972) The Monster Squad (1987) Creature (1998)
Bat People (1974) Leviathan (1989) Small Soldiers (1998)
Autobi.of Miss J.Pittman (1974) Edward Scissorhands (1990) Lake Placid (1999)
Dr. Black, Mr. Hyde (1976) Predator 2 (1990) End of Days (1999)
"Roots" (1977) Terminator 2: Judgment Day (1991) Galaxy Quest (1999)
The Hand (1981) Amazing Stories: Book Two (1992) Jurassic Park III (2001)
Dead & Buried (1981) Jurassic Park (1993) Artificial Intelligence: AI (2001)
The Thing (1982) Interview with the Vampire (1994) Darkness Falls (2003)
White Dog (1982) Tank Girl (1995) Wrong Turn (2003)
The Terminator (1984) Congo (1995) Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
Starman (1984) Ghost and the Darkness (1996) Big Fish (2003)
Aliens (1986) The Island of Dr. Moreau (1996) Constantine (2005)
Invaders from Mars (1986) Relic (1997) Me and My Monster (2007)
Predator (1987) The Lost World: Jurassic Park (1997) Jurassic Park IV (2008)




Studio Studio- Virtuální pohled na část studia Stana Winstona kde jsou umístěny figuríny z filmů na kterých pracoval.
A.I.Umělá inteligence A.I.Umělá inteligence- Mluvící medvídek byl "vycpán" a rozpohybován servomotory a mechanismy.
A.I.Umělá inteligence A.I.Umělá inteligence- Medvídka řídilo několik loutkařů mechanismem podobným brzdící páce u jízdního kola.
A.I.Umělá inteligence A.I.Umělá inteligence- Test : Vnitřní mechanická kostra medvídka přesně napodobuje pohyby loutkaře
Big fish Big fish- Na počítači vytvořený návrh masky čarodejnice podle kterého se vytvoří hliněný model masky. (viz. Dole)
Big fish Big fish- Sochař modeluje budoucí podobu latexové masky na sádrovém odlitku herečky.
Big fish Big fish- Maskéři lepí masku na tvář herečky speciálním lepidlem, které se používá v chirurgii.
Big fish Big fish- Maska se skláká z několika částí, většinou kolem 5-8 ks na obličeji a nekolik dalších na ruce a jiné části těla.
Big fish Big fish- Okraje masky jsou tenké jako papír a při nalepení přes sebe se spoje úplně ztratí.
Big fish Big fish- Na dokončenou masku se přilepý obočí. Někdy se jehlou vpychuje přímo do masky.
Big fish Big fish- Maska je téměř hotova a už zbývá jen několik drobných detailů.
Big fish Big fish- Po nasazení kontaktních čoček je maska kompletní a začíná natáčení po kterém se bude herečka nekolik hodin zase odličovat.
J. Pittman Miss. Pittman- Základ masky "zestárnutí", vymodelovaný na odlitku herečky, pro film Autobiography of Miss Jane Pittman.
J. Pittman Miss. Pittman- Stan Vinston nanáší několik latexových částí masky, dokud se části nezcelý a nevytvoří povrch celého obličeje.
J. Pittman Miss. Pittman- Stan Vinston nanáší několik latexových částí masky, dokud se části nezcelý a nevytvoří povrch celého obličeje.
J. Pittman Miss. Pittman- Stan Vinston nanáší několik latexových částí masky, dokud se části nezcelý a nevytvoří povrch celého obličeje.
J. Pittman Miss. Pittman- Stan Vinston nanáší několik latexových částí masky, dokud se části nezcelý a nevytvoří povrch celého obličeje.





Filmografie : Režie
Pumpkinhead (1989)
A Gnome Named Gnorm (1990)
T2 3-D: Battle Across Time (1996)
Ghosts (1997)



Ceny a nominace
Heartbeeps (1981) -Nominace na Oscara Gargoyles (1973) -Emmy
Střihoruký Edward (1990) -Nominace na Oscara Autobiography of Miss J.Pittman (1974) -Emmy
Treminátor 2 (1991) -Oscar
Batman : Návrat (1992) -Nominace na Oscara



Zajímavosti :
Stan Winston má svoji hvězdu na chodníku slávy.

Vídeo:
vyroba dinosaurů pro Jurský park" .

Více informací o Stanu Winstonovi lze najít zde:
CSFD životopis
Měsíčník Cinema Číslo 10 / 1993.
Bonus u dvd Constantine.
Bonus u dvd Terminátor 2.
Bonus u dvd Aliens.
Bonus u dvd She creature.


Zpět na hlavní stranu