wz

Tom Savini

Narozen 3 Listopadu 1946 v Pittsburghu, Pennsylvania, USA
Tom Savini

Tom Savini žije v Pittsburgu v USA a je považován za krále GORE efektů , hlavně díky jeho práci na filmech jako : Pátek 13th 1 a 4, Dawn of the dead
atd. Speciální masky ho začali zajimat už ve 12.letech a když se vrátil z Vietnamu (Kde v letech 1969-1970 pracoval jako válečný fotograf a po hrůzách
které tam spatřil se drží teze : Efekt je dobrý když se stane skutečností) začal pracovat jeko maskér pro filmový průmysl. Zahrál si jako herec v řadě
filmů ,třeba Sex mašinu v Tarantinově Od soumraku do úsvitu, nebo vypravěče v Creepshow2 a také režíroval několik filmů ,mezi nimiž je asi nejznámější
Night of the living dead z roku 1990 (remake Romerova filmu se stejným názvem z roku 1968).



Filmografie : Make up efekty
Deathdream (1972) Day of the dead (1985) Cold hearts (1999)
Deranged (1974) Texas chainsaw massacre 2(1986) Web of darkness(2001)
Martin (1978) Creepshow 2 (1987) Ted Bundy (2002)
Dawn of the dead (1978) Monkey shines (1988) Demons 5 (2006)
Maniac (1980) Red scorpion (1989)
Friday the 13th (1980) Night of the living dead (1990)
Rosemary´s killer (1981) Two evil eyes (1990)
Midnight (1981) Bloodsuck. pharaons in Pittsb.(1991)
Burning (1981) Heart stopper (1993)
Eyes of a stranger (1981) Trauma (1993)
Alone in the dark (1982) Necronomicon (1994)
Creepshow (1982) Killing zoe (1994)
Friday the 13th 4 (1984) Mr. Stitch (1995)
Maria´s lovers (1984) Assassination file (1996)
Ripper (1985) Cutting moments (1998)



Fotogalerie- Make up. Klikni na obrázek pro zvětšení

Studio Studio - Masky vystavené ve studiu Toma Saviniho.
Studio Studio - Tom mezi maskama : Vlevo Creepshow, nadním Monky shines, Vpravo nahoře Talles from darkside a vpravo dole Texaský masakr 2.
Studio Studio - Jiná část studia.
creepshow Creepshow - Tom s dokončenou maskou herce E.G.Marshalla pro povídku "They're Creeping Up On You"
creepshow Creepshow - Návrh a dokončená maska příšerky z povídky "The Crate"
creepshow Creepshow - Hlava příšerky vymodelovaná z hlíny , ze ktere se vytvoří forma pro latexovou masku
creepshow Creepshow - Latexová maska je hotova a může se přidat srst. Je to zdlouhavy proces při kterem se chlupy vpichuji po jednom.
creepshow Creepshow - Tom ukazuje hotovou masku , která se již může nasadit na hlavu živého herce -v tomto případě byla maska na ruce jako loutka.
creepshow Creepshow - Fotka z natáčení kde je maska místo na hlavě nasazena na ruce a o mimiku se staraji servomotorky uvnitř hlavy.Povídka "The Crate"
creepshow Creepshow - Tom modeluje hliněný základ pro budoucí latexovou masku mrtvoly na hercově sádrovém odlitku pro povídku "The Father´s day"
creepshow Creepshow - Hotová maska mrtvoly z natáčení scény kdy si mrtvý otec jde pro svuj narozeninový dort v povídce "The Father´s day"
creepshow Creepshow - Vlevo maska zjizvené tváře a v pravo části masky sundané po natáčení z hercova obličeje. Maska je z povídky "The Crate"
creepshow Creepshow - Nalepování latexové kůže na obličej herce. Maska je z povídky "The Crate"
creepshow Fangoria - Savini na obálce časopisu Fangoria, foto z natáčení filmy Day of the dead



Filmografie : Herecké role
Martin (1977) -Arthur Heart stopper (1993) Ron Vargo City of the dead (2006) -dabing
Dawn of the dead (1978) -Blades From dusk till dawn (1996) -Sex machine Sea of dust (2006) -Prester john
Maniac (1980) -Disco boy Mr Stitch (1996) -Weapons engeneer Grind house (2007) -Náměstek
Effects (1980) -Nicky Monster man (2001) Strýček Joe Horrorween (2007) -Vrah
Knightriders (1981) -Morgan Childern of the living dead (2001) Deputy Hugs
Creepshow (1982) -Popelář Ted Bundy(2002) -Salt Lake city detektiv
The ripper 1985) -Duch J.Rozparovače Dawn of the dead (2004) -Šerif
Creepshow 2 (1987) -Creep-Vypravěč Absence of light (2004) -Vyšší bytost
Two ewil eyes (1990) -Monomaniac Forest of the damned (2005) -Stephen
Innocent blood (1992) -Novinář Land of the dead (2005) -Machete zombie
Fotogalerie -Herec.

creepshow Creepshow - Tom v roli popeláře v prvním díle Creepshow.
creepshow2 Creepshow2 - V druhém díle si zahrál "Creepa" který uvádí jednotlivé příběhy
creepshow2 Creepshow2 - V druhém díle si zahrál "Creepa" který uvádí jednotlivé příběhy
Od soumraku do úsvitu From dusk till down - Tom jako "Sex machine" ve filmu Od soumraku do úsvitu
Od soumraku do úsvitu From dusk till down - Tom jako upír ve filmu Od soumraku do úsvitu
Od soumraku do úsvitu Knightriders - Tom ve filmu Knightriders
Land of the dead Land of the dead - Maskér Gino Grognale líčí Toma Saviniho který hraje "Machete zombii" ve filmu land of the dead.
Land of the dead Land of the dead - Poslední úpravy na masce těsně před natáčením.
Land of the dead Land of the dead - Tom v hotové masce společně s maskérem a hercem Gregem Nicoterem ze společnosti KNB.
Land of the dead Land of the dead - Hotová maska.
Land of the dead Grindhouse - Savini jako šerif ve filmu Grindhouse (v povídce Planet of terror).
Land of the dead Grindhouse - Savini jako šerif ve filmu Grindhouse (v povídce Planet of terror).
simpsnovi Simpsnovi - Zahrál si dokonce i v kresleném seriálu Simpsnovi podle popisu na internetu díl 12, řada ?.




Vídeo:
Tom Savini ukazuje jak fungují masky z Creepshow, část 1. .

Tom Savini ukazuje jak fungují masky z Creepshow, část 2. .

Dokument o natáčení filmu Creepshow. .

Více informací o Tomu Savinim lze najít zde:
Měsíčník Videplus Číslo 7 / 1993.
Na bonusu k filmu Night of the living dead 1990. Lze koupit i v ČR!

Zpět na hlavní stranu